29 Ekim 2013 Salı

Japonya Başbakanı bunları söyleyecek

Marmaray’ın bugünkü açılışı öncesinde Japon heyetinin üst düzey üyeleriyle dün akşam görüşme fırsatım oldu. Abe’nin en yakın danışmanlarından biri olan Tomohiko Taniguçi, Japon Başbakan’ın açılışta yapacağı konuşmanın satırbaşlarını paylaştı. Abe’nin ‘Üç Ok’una işaret eden o sözlerde, “Ne olacak bu Japonya’nın hâli” sorusunun yanıtı da gizli. DEVAMINI OKU

20 Ekim 2013 Pazar

Rehine krizinde Ankara'nın 4 kaybı

Lübnan'da kaçırılan Türk pilotların 71 gün sonra özgürlüklerine, sevdiklerine kavuşması hepimizi sevindirdi. Ancak Ankara şimdi kutlama değil, özeleştiri yapmalı. Bence en ciddi 4 kayıp... DEVAMINI OKU

15 Ekim 2013 Salı

İyimser bir bayram yazısı

Gezi Parkı'ndan yeni nesil robotlara, siyasal İslam'dan denizaltı internet kablolarına... DEVAMINI OKU

Kanuni'nin Zigetvar'daki Kayıp Türbesinin Yeriyle İlgili Üç Teori

Türk bilimadamları, Kanuni Sultan Süleyman'ın Zigetvar yakınlarındaki türbesinin, kaleye 3 km mesafedeki Turbek Kilisesi'nin altında, son araştırmayı yürüten Macar bilimadamları ise 5 km mesafedeki Zsibot bağlarında olduğunu düşünüyor. Son çalışmalarda vurgulanan bu iki teoriyi yazmıştım.

Budapeşte'deki ELTE Üniversitesi'nin eski öğretim üyesi Zoltan Nagy ise birkaç gün önce bir e-posta atıp kendi çalışmasını paylaştı. Nagy'a göre türbe bu iki yerde değil, kaleye 2 km mesafedeki ormanlık bir alanda. Bu bölge şu anda şöyle görünüyor. Türkçe belgeyi indirmek için burayı tıklayın.

Üç teoride işaret edilen noktaları aşağıdaki haritada işaretledim. Tıklayıp genişletebilirsiniz. Türbenin bulunması için bu noktalarda daha fazla kazı yapılmalı. Türkiye kazılara yeterince maddi destek veriyor, Macaristan'ın ve Avrupa Birliği'nin de destek olması gerekiyor.